Isnin, 6 Oktober 2008

MOHAMED M.N. (M. NASIR) - UNTUK PENCINTA SENI (1979)



SUATU masa dulu komposer dan penyanyi tersohor M Nasir pernah menimbulkan 'kekecohan ' apabila mendakwa irama dangdut sebagai low class. Kontroversi yang dicetuskan M Nasir itu menyebabkan dia dikecam penyanyi dan peminat irama dangdut yang sedang menyerang negara pada masa itu.


Namun, kalau menyingkap sejarah pembabitan awal M Nasir dalam dunia hiburan - lagu berirama dangdut turut dimuatkan dalam album sulungnya.

M Nasir dalam album Untuk Pencinta Seni - Polygram 1989 - lebih awal membawakan irama dangdut - Mari Berdangdut. Malah, M Nasir yang menggunakan nama Mohamed M N mencipta melodi dan menulis lirik lagu ini.



99 ulasan:

  1. eh macam pernah nampak je ni ......

    BalasPadam
  2. muda belia nya m nasir zaman nie....lagu ' mari berdandut ' tu lagu dangdut ke?..harus kena dgr nie...

    BalasPadam
  3. kat mana lagi.....Nanyang mari

    hehehehehe....

    BalasPadam
  4. yezza......album solonya sebelum Kembara.

    tunggu.....

    BalasPadam
  5. september lalu....lagu saduran dari earth,wind & fire "September".

    BalasPadam
  6. bila nak release ni,zali...
    AS SOON AS POSSIBLE boleh tak?

    BalasPadam
  7. this is one of my m nasir favourite album....

    BalasPadam
  8. oh ingatkan dia join kembara dulu baru buat album solo...rupa2nya sebaliknya..

    BalasPadam
  9. hehehe...insyaallah.

    kat site master dan pak miraks rasanya dah di up album ni.

    versi mercik pulak akan datang....

    BalasPadam
  10. ramai yang fikir camtu sebelum ni, termasuk jugak aku.

    BalasPadam
  11. dekat pak miraks tak complete...
    kat master versi kaset...tapi semua dah dirembat

    tapi versi LP gemersik ni teramat dinantikan...hehee....

    BalasPadam
  12. ada sejarah LP ni di apek Nanyang....

    BalasPadam
  13. orait.....dlm masa terdekat ni

    BalasPadam
  14. aku trade lp teja dgn lp ni dgn madi.

    BalasPadam
  15. kalau jumpa di N9, Along angkat sama kanda Kassim Baba ya.....lampu2 kedai tu pon angkutsss

    BalasPadam
  16. apek tu siap kata nak dgr LP ni, berangin satu badan aku....

    BalasPadam
  17. heheh.. haria je apek tu bro

    BalasPadam
  18. bro zali usar2kan nt tu.. aku mane la reti usar2 LP nih hehe

    BalasPadam
  19. bro zali mesti ingat.. dia tepati janji tuh.. aku yg lupa heheh

    BalasPadam
  20. ya betul bro, dia memang seorang yang baik budi pekertinya...bukan ayat bodek bro tp betui

    BalasPadam
  21. hehehehe....

    banyak puji ni. ada maknanya tu

    BalasPadam
  22. heheheh, tiada makna di sebalik yang tersurat dan tersirat bro....

    BalasPadam
  23. album ni rupanya m. nasir banyak nyanyikan lagu ciptaan komposer lain...

    almaklomlah baru nak menyanyi...

    BalasPadam
  24. tp time ni dia dah berjinak2 buat lagu dah bro

    BalasPadam
  25. eh ... baru aku perasan ..... first album m.nasir ni .. dia produce sendiri? ... hebatnya .....

    BalasPadam
  26. perghhh..ramai yg menantikan album nihhh....best2..

    BalasPadam
  27. alamak Lp Teja dah beralih tangan...hehe...sayang tuu...

    BalasPadam
  28. nak dengar m.nasir berdangdut mungkin macam rhoma irama....album yg dinanti....

    BalasPadam
  29. balik rumah baru boleh sedut.. kat opis line lembaboon...

    BalasPadam
  30. aik ko terbalik plak
    selalu kat opis yg laju

    BalasPadam
  31. heh heh heh..opis aku tapis segala mcm site...

    BalasPadam
  32. LP nih pulak adalah hadiah aku buat Madi sempena raya .....

    BalasPadam
  33. Thanks zali..aku rembatttt ni..
    Delete file lamaaa..yeahhhh..
    dpt gading tanduk dah tak berguna...

    BalasPadam
  34. ekekekeke..alamak.. silapppp..
    aku ingatkan dah release..

    BalasPadam
  35. Nasib baik x delete fail lama lagi... heh heh heh

    BalasPadam
  36. LP yg nih laaaaaaaa .....
    ko ingat sapa lagi yg nak dpt ..... ahaks

    BalasPadam
  37. Rare.. Yg aku ada pun ambik kat site Zali kot..dah lupa..tapi sound kurennggg..

    BalasPadam
  38. ntah laaaaaaaa ..... aku pun dah lupa .....

    BalasPadam
  39. raya pertama sifu ada konsert kat NTV 7 .... aku terus bukak LP nih ... tunjuk kat mak & pak mertua aku ..... depa kata .....

    "DEPA MELAMBAK DULU LP ..... TAPI SEMUA DAH DIBUANG"

    cehhhhhhhhh .....

    tapi Harapan masih ada .... dan masih tersembunyi di daerah Teluk Intan, Perak ....
    kakak Ipar aku sudah offer ..... rasa nak nangis pon ada .... nak gelak pon ada .... ahaks .....
    pasal ..... dia nak offer dgn player2 sekali ............... berat rasa hati nak terima pemberian tuuuuuuu ..... heheheh
    rasa berat ..... seberat LP & turntable tuu .....
    Jiran depan umah aku plak ..... tak tahan aku tunjukkan LP hindustan Nordin kat dia .... esok dia nak bawak balik turntable kat .....
    nampaknya .... aku akan ada 2 turntable dlm masa terdekat .....
    org nak kasi ..... aku rembattttttttttttt sajalah ..... yahooooooooooooo
    tapi dgn syarat ..........

    kena kasi rasuah ..... lagu2 versi X-tream kat depa .... termasuk album hindustan tu .... heheheh

    BalasPadam
  40. tapi harap2 .... jgn laaa depa bawak turntable jenis kena pulas tuuu ..... mampoih aku nak rip sambil pulas "ais kacang " nanti

    BalasPadam
  41. rezeki tuuuuu...
    yg kat Teluk Intan tu byk ker???

    BalasPadam
  42. ntah lah ... dr gaya cerita dan mimik muka .... macam byk .... jgn kesudahan ceritanya jadi mcm tadi susah laaaaaa .....

    "DEPA MELAMBAK DULU LP ..... TAPI SEMUA DAH DIBUANG"

    heheheh

    BalasPadam
  43. upload pon memang slow kaa sekarang ..... atau CC aku lepak nih yg slow ....

    BalasPadam
  44. line memang slow le semenjak dua menjak ni..

    BalasPadam
  45. ........dan aku berjaya bodek Madi trade Lp ni dgn Lp Teja aku......yeah...

    BalasPadam
  46. itu kat site master dan pak miraks rasanya....

    depa pernah up album ni tapi tak full album.

    BalasPadam
  47. rezeki tu, rezeki........sapa mau kasi free beb.

    BalasPadam
  48. heheheheh
    dpt kat aku ..... aku tolak plak kat org lain .... ahaks ....

    BalasPadam
  49. hamba sedia menerimanya...ahaks

    BalasPadam
  50. dah ambik dah yg tu..
    nak tunggu versi LP ni pulakkkssss..

    BalasPadam
  51. hehehe orait.....tungguuuuu

    BalasPadam
  52. ditunggu bro....dah makan mlm ka kekawan semua...

    BalasPadam
  53. ditunggu bro....dah makan mlm ka kekawan semua...

    BalasPadam
  54. aku makan asap dan susu soya saja .... hujan lebat kaw kaw .... tak leh balik

    BalasPadam
  55. hehehehe....sabar bro, nnt sereyat la hujan tu

    BalasPadam
  56. aku bukan risaukan hujan
    aku risaukan tanah runtuh ...

    BalasPadam
  57. ya2 betul tu bro....sana baru2 ni byk tanah runtuh, gamak lebat jugak hang stayed aja di umah bro Mail....

    BalasPadam
  58. heheheh
    habis tuuuuuu ....
    hang nak suruh aku pi kerja esok pakai kain pelikat saja kaaaaaaa
    heheheh

    BalasPadam
  59. hehehehepakai la ini mlm kain bro mail....esok pakai balik baju yang dipakai hari ni...pinjam la baju bro Mail

    BalasPadam
  60. hehehehe
    aku lebih rela balik umah ....
    risau pak mail nanti dok buat baik2 sgt .... tapi ada makna plak .... heheheh
    macam dia buat baik dgn hang dlm kereta hari tuuuuuu

    BalasPadam
  61. jgn ambik hati bro, dia melawak ja tu....

    BalasPadam
  62. PAK CIK ADA KASET DAN CD YANG DIBELI DARI SPORE
    TAPI KITA TUNGU ZALI PUNYA
    MESTI BEST

    BalasPadam
  63. wah pakcik CD pon ada, ditunggu jugak nnt...biar semua versi ada dalam simpanan....pakcik apa khabar? harap pakcik sihat sejahtera di samping keluarga tersayang.....

    BalasPadam
  64. cd remastered tu.....kalau ada best gak tu.

    BalasPadam
  65. itu lers...harap terbuka pintu hati pakcik utk rip dan up kat kita semua.....
    bro berapa ratus mau utk sessi terjahan nnt...RM100 ok ka

    BalasPadam
  66. ikut kepada berapa lp yang hang nak.....

    BalasPadam
  67. harga sekeping pun aku tak tau. hang kena tanya sham pasal tu.

    BalasPadam
  68. wahh..kassim...byk betul hang nak shopping nih...

    BalasPadam
  69. huhuhuhuhu, jgn la itu mcm malus aku...ada la rezeki skit2,duit lebih2, elaun2, duit buleh cari bro....khazanah malaya LP mana nak dapet
    aku buat pengorbanan skit demi menyegarkan nolstagia rock dan pop dahulu

    BalasPadam
  70. aku beli desire aritu 25ringgo

    beli byk mesti apek tu kata leh bg murah lagi

    bro zali pun dah biasa jual beli LP nih

    payung bro kasim tengah kembang tuhhh

    blanje la high cryme satu heheh

    BalasPadam
  71. ada lima lagu dalam album ini pernah ada dalam cd
    album yunizar dan m nasir keluaran polygram

    BalasPadam
  72. yg pakcik punya tu yak semua remastered - hanya lagu dro cd tu
    selebihnya drp - lapan tahun lalu beli

    BalasPadam
  73. aku tengah tnggu Lp dari Raymie je nih....

    BalasPadam
  74. Mohamed Nasir? Tak kenai....M.Nasir? Semua orang kenai.....apa2 pun di tunggu....Tp memang betui la..semenjak dua menjak ni streamyx memang slow..1Mb pun sangkut2....tu yg jd maleh nak meng`upload' tu....

    BalasPadam
  75. rasa macam nak bagi apek nanyang makan tapak kasut yang baru ja masuk toilet apabila mendengar kata2nya yang sangat durjana...

    BalasPadam
  76. keturunan mamak ke sifu ni? Biasa kalu di Penang ejaan Mohamed ni untuk mamak ja... contohnya KM OLI MOHAMED... by the way, sifu tetap sifu...

    BalasPadam
  77. menurut aby fana dari sinar fm...ni lah album m nasir yang ada satu2nya lagu dangdut.....

    BalasPadam