Khamis, 27 Januari 2011

AL-JAWAHER - BERITA GEMBIRA (1983)

ANTARA ALBUM 'PAYAH DAPAT' DARI AL-JAWAHER

Segalanya_hanya_di
P L A Y B A C K - C H A N N E L
di mana segala khazanah tersimpan

.....................................................................................................



17 ulasan:

  1. Kumpulan Al Jawaher asalnya ditubuhkan di Singapura sekitar tahun 1979. Masa tu kami ada sembilan orang anggota terdiri dari gadis remaja. Umur kami waktu itu rata-ratanya 15 hingga 18 tahun. Kami sama-sama belajar mengaji dan berzanji dengan sepasang suami isteri ustaz dan ustazah bernama Ustaz Amir dan Ustazah Hamidah. Ustaz Amir mengajar kami mata pelajaran agama sementara isterinya mengajar kami mengaji Al-Quran dan juga berzanji. Ustaz Amir lah yang memberi cadangan kepada kami supaya menubuhkan kumpulan nasyid kerana beliau tertarik mendengar kami berzanji. Ustaz Amir kemudianya berjumpa dengan komposer M.Nasir yang waktu itu bekerja di Polygram Records. Dari situ, lahirlah album pertama Al Jawaher sebagai sebuah kumpulan nasyid yang dikenali. Al Jawaher menghasilkan lebih dari lima buah album antaranya Permata (1979), Perjalanan (1980), Warna Alam (1982), Berita Gembira (1984) dan juga Alam Insan (1990). Dua buah lagu popular Al Jawaher iaitu Ku Pohon Restu Ayah Bonda ciptaan Ustaz Amir sendiri sementara lagu Kembara di Tanah Gersang ialah ciptaan M.Nasir.



    ALBUM-ALBUM AL-JAWAHER DALAM SIMPANAN 'PLAYBACK CHANNEL'

    BalasPadam
  2. sekrg bro sudah senang dapat,huhuhu

    BalasPadam
  3. ditunggu bro...lagu Assalammualaikum tu best....Raihan pun bikin cover nyanyi semula

    BalasPadam
  4. ni album terakhir Al-Jawaher di bawah label Polygram..memang best sangat2, dinantikan kemunculan lagu2nya!!..terima kasih!

    ni cover versi kaset pirate, hehe..

    BalasPadam
  5. pehhh....album yang ni aku lum ada
    kalau yang 4 kat bawah tu dah ada......

    BalasPadam
  6. berita gumbira utk ku juga.. kena cari ni... warna alam macam mata piramid cam kumpulan search pun ada...

    BalasPadam
  7. insyaAllah nanti aku jumpa tu

    BalasPadam
  8. hehehe.. akan di jumpa nanti

    BalasPadam
  9. Salam Abg Zali..Dilihat...Maceh Daun Keladi ;)

    BalasPadam